What are you looking for?

De strijd om Bali 1

De strijd om Bali

Imperialisme, verzet en onafhankelijkheid 1846-1950

Journalist and historian Anne-Lot Hoek wrote a 500-page book on colonial violence in Bali. For her research she was awarded the journalist-in-residence fellowship in 2016. In 2022 she will receive her Ph.D. on the topic.

Een onthutsende, indringende en vernieuwende dekolonisatiegeschiedenis

De onafhankelijkheid van Indonesië is onomkeerbaar, de Republiek Indonesië is een feit. In 1946 bezet Nederland Bali en daar wordt de deelstaat Oost-Indonesië opgericht. Deze staat moet een toonbeeld worden van democratie, maar het gezag dwingt de loyaliteit van de bevolking meteen al meedogenloos af.

De strijd om Bali is een geschiedenis van de ongekend hevige guerrillastrijd die vlak na de Tweede Wereldoorlog op het eiland ontvlamde. Een ontluisterend verhaal over onderdrukking, verzet, vriendschap en verraad dat onlosmakelijk is verbonden met het imperiale verleden, maar ook met de kern van de Nederlandse dekolonisatiepolitiek.

Aan de hand van ruim 120 interviews op Bali en in Nederland, uitvoerig archiefonderzoek, brieven en memoires, dringt Anne-Lot Hoek door tot in de haarvaten van het koloniale systeem. Ze brengt een gelaagd en vernieuwend beeld van een wrede onafhankelijkheidsstrijd.

‘Anne-Lot Hoek is een van die zeldzame historici die diepgravend onderzoek en oral history weet te combineren met grote leesbaarheid. Wat een prestatie, deze studie over Bali! Wat een zwier!’
David Van Reybrouck

Over de auteur

Anne-Lot Hoek is historica en journaliste. Ze schrijft onder andere voor NRC HandelsbladDe Groene AmsterdammerVrij Nederland en De Lage Landen. Voor haar werk over Indonesië ontving ze als promovenda aan de Universiteit van Amsterdam de ASH Valorisation Award 2020. De strijd om Bali is haar debuut.

Lees verder