What are you looking for?

Amsterdamse Nacht van de Filosofie 1
2 Apr. 2022 -
20:00
De Brakke Grond
Talk

Nacht van de Filosofie

Amsterdam

*This programme is in Dutch!

Onwetendheid en 'actieve herinneringen'

‘Agnotologie’ is de explosief groeiende en uiterst relevante studie naar het niet-weten. Meer dan ooit leven we namelijk in een tijd die wordt bepaald door grijze gebieden tussen kennis en onwetendheid. Wat weten we niet? Waarom weten we niet? Hoe weten we niet? Lukas Verburgt zal aan de hand van historische en hedendaagse voorbeelden deze opkomende filosofische stroming toelichten. Er zijn al opvallende resultaten: zo leidt betere onwetendheid in sommige gevallen tot betere kennis. Tamar de Waal zal ingaan op nalatige onwetendheid. Hoe verwijtbaar is het maken van een vergissing? Wanneer kun je een beroep doen op onwetendheid? En wanneer is ‘geen actieve herinnering hebben’ een geldig excuus voor Mark Rutte?

Sprekers

Lukas Verburgt is wetenschapsfilosoof en -historicus. Hij is fellow aan het NIAS (Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences) en gastonderzoeker aan het Instituut voor Wijsbegeerte, Universiteit Leiden. Recentelijk won hij een KNAW Early Career Award, waarbij de jury hem aanduidde als “een veelzijdig expert op het gebied van de (kennis)geschiedenis van de wetenschap en filosofie”.

Tamar de Waal is rechtsfilosoof, universitair docent aan de Amsterdam Law School en directeur van de Amsterdam Honours College of Law. Zij schrijft driewekelijks de ‘In Den Haag’-column voor De Groene Amsterdammer.

Over de Nacht

In het intieme theater de Brakke Grond presenteert Paul Verhaeghe zijn essay Intieme Vreemden en laat de Franse filosoof Charles Pepin zien dat zelfvertrouwen deels te leren is. Ontdek bij Marije Martijn en Floris van der Pol of stoïcijns leven iets voor jou is. Vlaming Peter Venmans praat ons Nederlanders bij over gastvrijheid en Griet Vandermassen wil een nieuw feminisme gebaseerd op verschillen tussen vrouwen en mannen. Tinneke Beeckman laat je kennismaken met de geniale gedachten van Machiavelli en theatermaker Laura van Dolron treedt op met stand-up filosofie. Lukas Verburgt legt uit waarom bewuste onwetendheid soms leidt tot betere kennis en Tamar de Waal verklaart wanneer ‘geen actieve herinneringen’ een geldig excuus voor Mark Rutte is. Ga op filosofische speeddate of luister naar columns van de Jonge Denkers des Vaderlands. Snuffel bij boekenstand van De Vertraagde Tijd en laat een boek signeren door een van de auteurs van de Nacht.

Kaartverkoop

Wil jij hierbij zijn? Voor tickets voor de Nacht van de Filosofie klik je op de button linksboven in dit scherm.