What are you looking for?

Thuis. Over verbondenheid en verlangen
8 Dec. 2021 -
17:00 - 18:15
Online (Zoom) via SPUI25
#50YRS, Book presentation

Thuis. Over verbondenheid en verlangen

Boekpresentatie bloemlezing Thuis

Op 8 december presenteert NIAS "Thuis. Een bloemlezing over verbondenheid". Dit is NIAS' eerste literaire, Nederlandstalige boek, waarmee we de literaire verbeeldingskracht vieren. Het boek wordt uitgegeven in het kader van NIAS' 50-jarige verjaardag.

Over "Thuis. Een bloemlezing over verbondenheid"

In deze bloemlezing nemen dertien bijzondere Nederlandse en Vlaamse schrijvers het gevoel van verbondenheid en thuis te zijn eens kritisch onder de loep. In een rijke verzameling persoonlijke verhalen, gedichten, sonnetten en essays, speciaal voor deze bundel geschreven, slagen zij er samen in de vele tegenstrijdigheden van ‘thuis’ weer te geven. Want waar verbondenheid is, is ook uitsluiting en eenzaamheid; Waar thuisgevoel bestaat, leeft ook het gemis daaraan of het verlangen naar andere plekken, mensen en tijden.

Matthijs van Boxsel, Maria van Daalen, Hélène Gelèns, Kees ’t Hart, Atte Jongstra, Lieve Joris, Jannah Loontjens, Marcel Möring, Hagar Peeters, Aleid Truijens, Henk van der Waal en Christiaan Weijts, nemen de lezer mee op een intieme zoektocht die zo oud lijkt te zijn als de mens zelf: de zoektocht naar verbondenheid. Met een voorwoord van Tommy Wieringa.

Dit boek wordt uitgegeven door Uitgeverij HetMoet .

Het boek is nu te koop via de boekhandel! Bestel “Thuis” bijvoorbeeld hier bij onze boekenpartner Athenaeum.

Sprekers

Tommy Wieringa schreef onder andere De Heiliger Rita (2017) en Gedachten over onze tijd (2020) en Joe Speedboot (2006). Zijn werk werd voor meerdere prijzen genomineerd en is in meer dan 25 talen uitgegeven. Wieringa is daarnaast columnist en essayist voor NRC Handelsblad. Hij is in 2021 writer-in-residence bij NIAS, waar hij werkt aan een nieuwe roman.

Jannah Loontjens is schrijver en filosoof. Loontjes schreef verschillende romans, waaronder Hoe laat eigenlijk (2011), Wie weet (2018) en Schuldig: Een verkenning van mijn geweten (2021). Ze schrijft onder andere voor Trouw, NRC en Filosofie Magazine. Loontjens was NIAS writer-in-residence in 2014/15.

Christiaan Weijts is een Nederlandse schrijver. Tijdens zijn residency bij NIAS werkte hij aan de roman Euforie, die in 2012 verscheen  en waarmee hij de BNG Nieuwe Literatuurprijs won en er werd genomineerd voor de Libris Literatuur Prijs.

Hélène Gelèns is dichter. Ze schreef onder meer niet beginnen bij het hoofd (2006), zet af en zweef (2010; Jan Campertprijs) en applaus vanuit het donker (2014)In 2018/19 was Gelèns writer-in-residence bij NIAS, waar ze werkte aan de nog uit de komen roman Op de golven.

Fenneke Wekker (moderator) is Head of Academic Affairs bij NIAS. Wekker is politiek socioloog en schrijver.

Registratie

Dit is een online programma dat via Zoom bij te wonen is. U kunt ook live meekijken via het YouTube account van SPUI25.

Terugkijken

De boekpresentatie met optredens van Tommy Wieringa, Hélène Gelèns, Christiaan Weijts en Jannah Loontjens