What are you looking for?

Nacht van de Sociologie 1
26 Nov. 2021 -
20:00
Arminius
Museumpark
Talk

Nacht van de Sociologie

Werk kan anders

This programme is Dutch! Current fellows Thomas Kampen and Lynn Berger explore the notion of 'work' during the Night of Sociology on 26 November 2021.

Over 'Werk kan anders'

Het opvoeden van kinderen, een huishouden draaiend houden of de zorg voor vrienden, buren of familie, dit wordt vooral gedaan uit liefde. Daarom zien we het meestal als iets dat naast of bovenop betaald werk gedaan moet worden. Maar volgens Lynn Berger is zorgzaamheid geen eindeloze bron en heeft zorg vaak meer tijd, energie en ruimte nodig. Wat betekent het voor de beleving én de verdeling van zorgtaken, wanneer we erkennen dat zorg ook werk is?

Daarnaast wordt betaald werk gezien als een van de belangrijkste bronnen van zingeving en waardigheid. Maar volgens Thomas Kampen ervaren veel mensen met lage lonen, geestdodend of zwaar werk dat helemaal niet zo. En werkelozen hebben vaak het gevoel een minderwaardig leven te leiden. Moeten we betaald werk relativeren en vrijwilligerswerk en andere dingen in het leven meer waarderen? Of is het misschien wel tijd voor béter werk: een recht op zinvol werk, zoals een basisbaan?

Lynn Berger en Thomas Kampen zijn benieuwd naar wat bezoekers van de Nacht van de Sociologie vinden. Ze geven een korte inleiding en gaan in gesprek met het publiek. Gespreksleiding: Marianne Vorthoren.

Over de sprekers

Lynn Berger is correspondent Zorgzaamheid bij de Correspondent en is journalist-in-residence bij NIAS, waar ze werkt aan een boek over zorgzaamheid, zie https://nias.knaw.nl/fellow/berger-lynn/

Thomas Kampen is docent en onderzoeker aan de Universiteit voor Humanistiek. Hij promoveerde op ‘vrijwilligerswerk’ en werkt bij NIAS aan publicaties over de bijstand en ontwikkelt onderzoek naar de gevolgen van de coronacrisis voor mensen met een arbeidsbeperking, zie https://nias.knaw.nl/fellow/kampen-thomas/

Over de Nacht van de Sociologie

Op de Nacht van de Sociologie zijn in de drie zalen van Arminius een keur aan lezingen, debatten en theater. Er zijn voor deze avond twee soorten kaarten: zaaltickets en livestream tickets. Met een livestream ticket volg je alleen het programma in de Grote Zaal, hier staan de bekendste sprekers geprogrammeerd.

Let op: coronamaatregelen en livestream tickets
Voor het bezoeken van evenementen van Debatpodium Arminius is een coronatoegangsbewijs nodig. Houd bij de entree ticket, corona app en legitimatie bij de hand om zo soepel mogelijk naar binnen te kunnen.

De Nacht van de Sociologie wordt georganiseerd door Arminius, De Sociologische Bril, ESSB, NIAS, NWO, Sociale Vraagstukken, UvA, EUR en uitgeverij Boom.