What are you looking for?

NIAS TALK: Nieuwe smaken van het nationaal populisme 2
15 June 2020 -
20:00 - 21:00
SPUI25

Nieuwe smaken van het nationaal populisme

Public Event

Op welke denktradities beroepen rechtse politici en denkers zich en wat te verstaan onder aan populariteit winnende 'nationaal conservatisme'? Wat is eigenlijk de ideologische substantie van deze politieke stroming?

Het dominante liberalisme en humanisme van de post-1945-orde heeft tradities als de contra-Verlichting lang onder de duim weten te houden. Maar nu het liberalisme steeds meer onder druk komt te staan, lijkt de markt voor thema’s als traditie, identiteit en gemeenschapsdenken te groeien. Afgelopen februari kwamen verschillende rechtse denkers en politici bij elkaar in Rome voor een grote conferentie over nationaal-conservatisme, onder wie Yoram Hazony, Thierry Baudet, Viktor Orbán en Marion Maréchal-Le Pen.

In deze NIAS Talk gaan journalist Marijn Kruk en historicus Matthijs Lok in gesprek met politicoloog Sarah de Lange en politiek redacteur Mark Lievisse Adriaanse over de vraag wat we moeten verstaan onder de ideologische substantie van het huidige nationaal populisme. Hoe uit deze stroming zich tot nu toe en hoe te kijken naar de term ‘nationaal conservatisme’?

Over het programma:

Dit programma is Nederlandstalig. Het programma is online live bij te wonen via UvA webcolleges of naderhand terug te kijken via het Youtube kanaal van SPUI25.

Als u zich aanmeldt, ontvangt u een link waarmee u de livestream kunt bekijken.

Dit evenement vond plaats op 15 juni in SPUI25. Bekijk het hier terug.

Over de sprekers

Matthijs Lok is NIAS fellow (2020) en universitair docent Moderne Europese Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Lok is onder meer geïnteresseerd in de rol van ideeën in politieke geschiedenis. Aan het NIAS onderzoekt Lok de conceptuele en historische relatie tussen conservatisme en trans- en internationalisme tussen 1770-1830.

Marijn Kruk is journalist-in-residence bij het NIAS (2020) en schrijft onder andere voor De Groene Amsterdammer, Trouw, de Correspondent en NRC Handelsblad. Hij werkt gedurende zijn fellowship bij het NIAS aan een boek over de opkomst en impact van nationaal populisme.

Sarah de Lange is bijzonder hoogleraar Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, waar zij de J.M. Den Uyl-leerstoel van de Wiardi Beckman Stichting bekleedt. In haar onderzoek richt zij zich onder andere op populisme, extremisme en partijpolitiek.

Mark Lievisse Adriaanse is sinds 2017 politiek journalist bij NRC Handelsblad. Hij studeerde filosofie en politicologie in Leiden en studeerde af op de relatie tussen postmoderniteit, globalisering en populisme.

Jan Willem Duyvendak (moderator) is directeur van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW) en hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam. Zij onderzoek richt zich onder andere op de thema’s belonging, thuis en nativisme.