What are you looking for?

De echte waarde van werk
6 Oct. 2021 -
20:00 - 22:00
De Balie
Talk

De echte waarde van werk

Toen de Participatiewet in 2015 met veel bombarie werd aangekondigd, leek het een geweldig idee: zoveel mogelijk mensen mee laten doen op de arbeidsmarkt zou immers goed zijn voor zowel burger, werkgevers als overheid. Nu, zes jaar verder, is de conclusie helder: de Participatiewet is mislukt. Hoe moet het nu verder met de mensen voor wie een werkend bestaan zelfs in een krappe arbeidsmarkt niet altijd vanzelfsprekend is?

Over het programma

De wet die meer mensen met een uitkering aan het werk moest helpen, haalde in de praktijk nauwelijks iets uit, en vergrootte in sommige gevallen zelfs de afstand tot de arbeidsmarkt. Het systeem werd juist nog ingewikkelder en de sociale werkplaatsen mochten geen nieuwe mensen meer aannemen.

De vraag is hoe het nu verder moet, want met het doel van de wet – meer mensen aan het werk krijgen – is niks mis. Vanavond praten wij met experts en beleidsmakers over het belang van arbeidsparticipatie, de parallelle arbeidsmarkt, en de beste manieren om talent te benutten. Wat houdt waardevol werk eigenlijk in? En welke systemische veranderingen zijn nodig om wél tot een inclusieve arbeidsmarkt te komen? Wat willen we een nieuw kabinet meegeven?

Terugkijken

Over de sprekers

Ton Wilthagen is Hoogleraar Institutioneel-juridische aspecten van de arbeidsmarkt aan de Universiteit van Tilburg. Hij was Wilthagen NSvP fellow bij NIAS. Tijdens zijn fellowship werkte hij aan het project ‘Towards a Societal Business Case for an Inclusive Labour Market’. De uitkomsten hiervan worden besproken tijdens dit evenement.

Rutger Groot Wassink is wethouder Sociale Zaken, Diversiteit en Democratisering bij de Gemeente Amsterdam.

Martine Schuijer is Directeur Stichting Nederland Onderneemt Maatschappelijk! (VNO-NCW) 

Dennis Wiersma is Demissionaor Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Sonia Sjollema is Arbeidspsycholoog en directeur van de NSvP

Laura Bliek is Juridisch Adviseur bij Wij Staan Op!

Stella de Swart is armoede- en schuldenexpert

Registratie

Tickets voor dit evenement vind je via deze link of de registratiebutton linksboven aan de pagina. Dit is een Testen voor Toegang-evenement. Lees hier wat je moet doen voor je bezoek.

Dit programma is een samenwerking tussen De Balie, The Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en stichting Innovatief in Werk (NSvP).