What are you looking for?

Can you be guilty of a predicted crime? (NL)
7 Apr. 2021 -
20:00
De Balie
Talk

Can one be guilty of a predicted crime? (NL)

Talk @ De Balie

Kun je van te voren al weten of iemand de fout in zal gaan, en hoe groot de kans is op recidive? Deze vragen probeert het strafrecht te beantwoorden met behulp van ‘risicotaxatie-instrumenten’. Maar sinds wanneer worden deze instrumenten ingezet, hoe betrouwbaar zijn ze en welk mensbeeld spreekt hier uit?

Over het programma

De laatste jaren zijn we thema’s als preventie en veiligheid steeds belangrijker gaan vinden, daarom hebben risicotaxatie-instrumenten een steeds grotere rol in het strafrecht gekregen. Iemands risico op het begaan van strafbare feiten (of het risico op het opnieuw de fout in gaan) wordt dan beoordeeld door een aantal gegevens te combineren. Denk aan iemands adres, strafblad, drinkgedrag, relationele status, in verband tot crimineel gedrag.

Beeldend kunstenaar Robert Glas onderzoekt in zijn film ‘Afwezigheid van alle schuld’ hoe er wordt ingeschat wat een verdachte in de toekomst zal doen, en welk oordeel bij een correcte voorspelling rechtvaardiger is: een lagere of een hogere straf?

In dit programma bekijken we de film van Robert Glas en praten we verder met onder andere universitair docent strafrecht Johannes Bijlsma, rechter Meta Vaandrager en Marc Schuilenburg, docent aan de afdeling Strafrecht en Criminologie van de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij publiceerde meerdere boeken over veiligheid, filosofie en strafrecht. Dit jaar is de Engelse editie verschenen van zijn boek Hysterie. Een cultuurdiagnose, met daarin een groot hoofdstuk over algoritmen en predictive policing: https://hysteria.be.

Over De Balie

De Balie produceert onafhankelijke programma’s over kunst, cultuur en politiek. Meer info: https://debalie.nl/