What are you looking for?

Autoriteit en Activisme 2
17 May. 2022 -
20:00 - 21:30
SPUI25
Talk

Autoriteit en Activisme. Journalistiek onder de loep

NIAS x Fonds bijzondere journalistieke projecten

Een gesprek over de (veranderende) rol van de journalist. Hoe verhoudt de journalistiek zich vandaag de dag tot autoriteit en activisme?

Over het programma *this programme is in Dutch*

Welke rol spelen transparantie en privilege in opvattingen over journalistiek in een tijd waarin neutraliteit niet langer de norm is? Vandaag de dag zijn er journalisten die voor hun activisme uitkomen en dit naast elkaar kunnen laten bestaan. Maar er zijn ook activisten die als columnist of journalist een podium krijgen en dit niet als voornaamste bezigheid zien. 

Is de journalist onderdeel van het publieke debat of toch nog een objectieve waarnemer? Het is niet altijd duidelijk waar de grens ligt tussen transparant reflecteren en ideologisch betogen. De rol van de journalist ligt onder vuur, zowel in eigen beroepsgroep als in het publieke debat. Wat is eigenlijk de impact op journalisten zelf? Tijdens dit programma slaan NIAS en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten de handen ineen voor een talkshow waarin journalisten, columnisten en activisten verschillende standpunten rondom autoriteit verkennen.

Over de sprekers

Yvonne Zonderop is journalist en auteur. Ze is al jaren actief in de journalistiek en werkte onder meer voor het Vrije Volk en De Volkskrant. Momenteel werkt ze bij De Groene Amsterdammer, waar ze schrijft over diverse maatschappelijke vraagstukken. Daarnaast is ze betrokken bestuurder en is zij lid van de Raad van Toezicht van o.a. Omroep Human, Stichting Democratie en Media en instituut Clingendael.

Sander Heijne is onderzoeksjournalist en historicus. Hij werkte jaren op de economieredactie van de Volkskrant en schreef daarna voor De Correspondent over marktwerking in de publieke sector. Daarover schreef hij Er zijn nog 17 miljoen wachtenden voor u (2017) en samen met Hendrik Noten het boek Fantoomgroei (2020). In 2011 werd Heijne genomineerd voor de belangrijkste Nederlandse journalistieke onderzoeksprijs De Loep.

Fleur van der Bij is journaliste, historica en schrijfster. Momenteel werkt ze als journalist-in-residence aan een boek over postercollectief Loesje en creatief activisme. Eerder schreef zij De Nijl in mij. Een ontdekkingsreis naar het hart van de waanzin (2018) en Verkeersslachtoffer 22/10 (2019).

Henk Blanken (1959) schreef voor de Volkskrant, De Groene Amsterdammer en The Guardian. Voor zijn journalistieke werk kreeg hij een Tegel, een Gouden Pennetje en een EU Health Prize for Journalists. Hij heeft parkinson en daardoor een grote kans op dementie. Voor De Correspondent onderzoekt hij hoe om te gaan met aftakeling en de dood.

Zará Kars (moderator) is publiekshistoricus en programmamaker bij het Netherlands Institute for Advanced Study

NIAS x Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten

Dit programma wordt in samenwerking met het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten georganiseerd. Het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten heeft elk jaar ruimte voor twee journalists-in-residence in NIAS. Tijdens hun fellowship van 5 maanden werken zij aan een groot project dat zal resulteren in een Nederlandstalige journalistieke publicatie. Dat kan een boek zijn, maar ook een documentaire, podcast of andere vorm.