What are you looking for?

The Incredible Shrinking Man
24 May. 2022 -
20:00
SPUI25
Lecture

The Incredible Shrinking Man

Theatrical lecture

The Incredible Shrinking Man is een artistiek en prijswinnend onderzoek van ontwerper-kunstenaar Arne Hendriks naar de mogelijkheden om een mens te creëren van vijftig centimeter, een mens die beter op aarde past. In deze theatrale lezing horen we over Hendriks’ speculatieve ontwerponderzoek naar de mogelijkheden en gevolgen van een mens van een halve meter lang.

Over het programma

In essentie draait The Incredible Shrinking Man om de wens om te krimpen. Om tot verandering te komen, moeten we ons eerst kunnen voorstellen dat iets kan veranderen en dat ook willen. The Incredible Shrinking Man richt zich sterk op het ‘herprogrammeren’ van onze vaak primaire reacties op groei en krimp, door ons denken hierover te ontregelen en bewust te maken van diepgewortelde angsten en verlangens. Kan de mens met net zoveel passie verlangen naar minder?

Hendriks startte The Incredible Shrinking Man in 2007 en won in 2014 de Future Concepts Award. In 2022 bestaat het project 15 jaar. In dit jaar wordt het jubileum kracht bijgezet met een unieke serie theatrale lezingen van Arne Hendriks over zijn onderzoek, waarin hij zijn unieke visie en kennis over krimp met een breder publiek deelt. In deze lezing geeft hij uiting aan de dilemma’s, ambiguïteit en uitdagingen die krimp in zich heeft. Hendriks toont hoe logica (feiten), verbeelding (oplossingen) én absurditeit (gedrag) alle onlosmakelijk met krimp zijn verbonden.

De theatrale lezing The Incredible Shrinking Man is een initiatief van Johan Idema, i.s.m. Arne Hendriks, actrice/regisseur Isil Vos en Stichting Nieuwe Helden. De lezing wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Fonds 21, de VriendenLoterij en het Pauwhof Fonds.