What are you looking for?

Ethics in Psychiatry 1
18 Jan. 2023 -
17:00 - 18:30
SPUI25
Talk

The Future of Psychiatry

DNLF Talk

Ons zorgsysteem heeft vernieuwing nodig. De wachtlijsten voor mensen met mentale problemen worden alsmaar langer. Hoe complexer het probleem, hoe langer het wachten is op behandeling. Dit is schadelijk voor mensen in (acute) nood en daarnaast voor ons vertrouwen in zorgverleners, zoals psychiaters en psychologen. Wat is er nodig om psychiatrie klaar te stomen voor de toekomst? Vanavond onderzoekt professor Iris Sommer het gebruik van Artificial Intelligence software in de psychiatrie.

Over het programma

Psychiatrische diagnoses worden gesteld op basis van symptoombeschrijvingen. Maar die zijn niet altijd waarheidsgetrouw / accuraat. Wat als er een nieuwe manier is om te diagnosticeren? Niet door middel van bloedtesten of dure hersenscans, maar louter door spraakherkenning? Aan de hand van Natural Language Processing software (NLP) hoopt Iris Sommer die hoognodige vernieuwing in de psychiatrie tot stand te brengen. Door te analyseren wat en hoe een patiënt iets zegt, kan de software ondersteunen in het detecteren en monitoren van bijvoorbeeld psychoses.

Is deze ontwikkeling goed nieuws of kleven er ook vragen aan? Wat betekent een steeds inniger relatie tussen artificieel intelligence en de medische wereld voor patiënten en ons zorgsysteem?  Wat beïnvloed gebruik hiervan het contact tussen cliënt en psychiater? En hoe zit het met de data die deze software verzamelt? Wordt deze gedeeld met derden? Hoe kan het gebruik van algoritmes helpen in het verkleinen van de immense wachtlijsten?

Over de sprekers

Iris Sommer is Psychiater en Hoogleraar Cognitieve aspecten van neurologische en psychiatrische stoornissen in de afdeling Neurowetenschappen van het UMCG (Groningen). Van september – januari 2023 is zij Distinguished NIAS-Lorentz Fellow en onderzoekt ze hoe het gebruik van spraakanalyse algoritmes de psychiatrie een nieuwe boost kunnen geven. Sommer is o.a. bekend van haar boeken Haperende Hersenen (2018) en Het vrouwenbrein (2020).

Marianne Boenink is Hoogleraar Ethiek van de gezondheidszorg aan het Radboud UMC. In haar onderzoek houdt zij zich bezig met ethische vragen en dilemma’s in de zorg, met speciale focus op de wisselwerking tussen technologische innovaties en waarden in de zorg.

Jan Willem Duyvendak is Directeur van het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS) en hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Iris Sommer selected as Distinguished Lorentz Fellow 1