What are you looking for?

La Nuit des Idees 2023 1
20 Feb. 2023 -
19:30 - 22:00
OBA Oosterdok
Oosterdokskade
Talk

La Nuit des Idees 2023

Het nieuwe werken: altijd meer?

Het Institut Français NL brengt Franse en Nederlandse denkers samen rond het thema van 2023: ‘Het nieuwe werken: altijd meer?”

Over 'La Nuit des Idees 2023'

La Nuit des idées is een door het Institut Français in 2016 ingesteld jaarlijks evenement om ideeën in verschillende landen, culturen en generaties op feestelijke wijze ter sprake te brengen. Elke Nacht biedt de mogelijkheid om aan de laatste ontwikkelingen in kennis en cultuur aandacht te besteden en een multidisciplinair gesprek over de belangrijkste thema’s van onze tijd aan te gaan.

De Nederlandse literatuurcriticus, literair journalist en debatleider Margot Dijkgraaf bevraagt Franstalige en Nederlandse denkers, kunstenaars en schrijvers over het versnellen of het verminderen; het groeien of het ontgroeien; meer of minder werken.

De vraag naar “meer” is een vraag naar de beperkingen waarmee we in het Antropogeen worden geconfronteerd, met de noodzaak om het op veel gebieden met “minder” te doen. Het idee van een “omkering van de polen”, die de mantra Less is more van de meesters van de Bauhaus-beweging zou overnemen, kan beangstigend zijn (afname van de groei, massaontslag…). Maar deze dialectiek van meer en minder stelt ons in staat te bespreken wat ons ertoe kan brengen “beter” te leven, niet langer uitsluitend in een zoektocht naar productiviteit en efficiency, maar in een zoektocht naar betekenis, een behoefte om het leven te herdefiniëren.

Met o.a. Jan Willem Duyvendak, directeur van NIAS-KNAW

Moderator: Margot Dijkgraaf, literatuurcriticus, literair journalist, interviewer en debatleider.

Kijk voor de volledige lijst van sprekers op: www.lanuitdesidees.com

Voertaal: Frans en Nederlands met simultane vertaling