What are you looking for?

Vrijheidsmaaltijd 1
5 May. 2022 -
14:00 - 16:00
Binnentuin
Entree via de Waalse Kerk: Walenpleintje 159
Free entry

Tuintaferelen - Vrijheidsmaaltijd 2022

In collaboration with VOX-POP & De Waalse Kerk

Altijd al eens de verborgen binnentuin van de UvA, Waalse Kerk en NIAS willen zien? Op 5 mei openen we de deuren van onze gezamenlijke binnentuin voor de nationale Vrijheidsmaaltijd. Kom langs voor een kop soep, een goed gesprek en muziek.

Over het programma

Wat betekent vrijheid voor jou? Voor de één betekent het vrijheid van meningsuiting, voor de ander vrijheid van geloof of juist de mogelijkheid te gaan en staan waar je wil. De afgelopen jaren is vrijheid een belangrijk thema in het publieke debat, de politiek en in de wetenschap. Op donderdag 5 mei organiseren NIAS, VOX-POP en de Waalse Kerk een Vrijheidsmaaltijd in de gezamenlijke binnentuin. Speciaal voor deze dag hebben we een bijzonder programma samengesteld waarin academische vrijheid centraal staat.

Binnen de academie is vrijheid niet vanzelfsprekend. Wereldwijd worden wetenschappers belemmerd in hun werk,of het nou gaat om het onderzoeksthema, methodiek,  of het überhaupt kunnen uitvoeren ervan. Wat voor invloed heeft dit op wetenschappelijke kennis? Hoe waarborg je vrijheid in een tijd waarin deze wereldwijd onder druk staat?

Tijdens de vrijheidsmaaltijd gaan we in gesprek met activist, dichter en wetenschapper Stella Nyanzi. Nyanzi woont en werkt in Uganda en weet als geen ander hoe academische vrijheid beperkt kan worden. Er is ook spoken word door Iduna Paalman.

De makers van podcast Far Too Close gaan graag het gesprek met jullie aan over lastige kwesties en ongemakkelijke thema’s. Hoe plaats je academische vrijheid in een koloniaal verleden?

Partners

Deze vrijheidsmaaltijd wordt georganiseerd door De Waalse Kerk, VOX-POP (UvA) en het Netherlands Institute for Advanced Study.