What are you looking for?

Leven in de verbeelding

Leven in de verbeelding

Hella S. Haasse 1918-2011

In 2021 verbleef schrijver en journalist Aleid Truijens op NIAS, om daar de laatste hand te leggen aan de biografie van Hella S. Haasse, een van Nederlands' grootste schrijfsters. Op 1 februari 2022 verscheen "Leven in de verbeelding", een biografisch onderzoek naar het schrijverschap van Haasse en haar vergeefse pogingen om zich verbonden te voelen.

Over het boek

Op 29 september 2011 overleed Hella S. Haasse op 93-jarige leeftijd. Ze liet een groot, veelzijdig en indrukwekkend literair oeuvre na. In de loop van haar leven groeide zij in haar publieke rol van wijze, vriendelijke en evenwichtige beschouwer. Maar wie zat er achter het welbekende beeld dat van haar bestond? Wie was de beroemde schrijfster als dochter, echtgenote en moeder?

Aleid Truijens werkte bijna acht jaar lang aan haar biografie, waarvoor ze de medewerking van de erfgenamen en toegang tot het gehele literaire en persoonlijke archief kreeg. De brieven, egodocumenten en gesprekken die zij voerde met mensen die Hella Haasse persoonlijk kenden, leverden opmerkelijke nieuwe informatie op. Haasse mocht dan een zondagskind lijken, zelf vond ze haar leven verre van gemakkelijk. Voor het eerst lezen we hoe ze het conventionele leven probeerde te leiden dat van haar verwacht werd, terwijl ze haar toevlucht zocht in haar verbeelding – alleen daar voelde ze zich thuis.

Truijens’ monumentale en rijkgeïllustreerde biografie toont hoe sterk Haasses leven en werk verweven zijn. We zien hoe het meisje dat werd geboren in voormalig Nederlands-Indië en op haar twintigste naar Nederland verhuisde, zich ontwikkelde tot de grootste schrijfster uit ons taalgebied.

Een verslag van Truijens’ zoektocht naar de Indische wortels van Hella S. Haasse is te vinden in de recent verschenen NIAS-bundel “Thuis – een bloemlezing over verbondenheid“. 

Recensies en interviews