What are you looking for?

Onvoldoende liefdesbrieven 1

Onvoldoende liefdesbrieven

About the book

Wanneer een begaafd essayist correspondeert krijg je het beste van twee werelden: persoonlijke ontboezemingen gelardeerd met flitsende beschouwingen. In het geval van Tijs Goldschmidt is het palet dan ook nog zeer rijk en boeiend: antropologie, Darwinisme, gedragsbiologie, ecologie, literatuur, muziek, dans, beeldende kunst, poëzie en veel meer. Elk van deze onderwerpen komt ruim en sprankelend aan bod in deze royale selectie van brieven aan: Henk van Woerden, Menno Wigman, Matthijs van Boxsel, Joyce Roodnat, Jet Bakels, Nico Frijda e.v.a. Onvoldoende liefdesbrieven bevat observaties, overwegingen en omzwervingen van een afgedwaald bioloog met een zuivere pen en een vaak humoristische correspondentiestijl.

Get the book from Athenaeum Booksellers, Amsterdam’s largest independent bookstore.

Reviews

“Boeiend brievenboek als verkapte autobiografie

Het voelt voyeuristisch om brieven te lezen die niet aan jezelf gericht zijn. Net of je een gesprek afluistert tussen twee mensen. Er worden ontboezemingen gedaan en er wordt informatie gedeeld die niet voor jou bedoeld is. Je wordt nieuwsgierig omdat je niet het hele verhaal kent en de voorgeschiedenis mist. De brieven in Onvoldoende liefdesbrieven van Tijs Goldschmidt lijken in dat opzicht ook flarden van gesprekken, er ging een brief of ontmoeting aan vooraf en ongetwijfeld volgt er daarna ook nog op de een of andere manier contact tussen de geadresseerde en de schrijver. Los van de onderwerpen, moet ook de schrijfstijl prettig zijn om je in die korte tijd even deelgenoot te laten voelen van de conversatie. Dat is bij Goldschmidt geen probleem, hij voert je op een luchtige toon langs allerlei belangrijke en vermakelijke onderwerpen.

De brieven vormen een verzameling overdenkingen, observaties, vragen en antwoorden. De ene keer voert het persoonlijke aspect de boventoon, dan weer zijn de brieven voornamelijk wetenschappelijk van inslag. Maar juist de variëteit aan onderwerpen en geadresseerden maakt het tot een soort kaleidoscoop waarin je steeds een ander facet van de gedachtewereld van Tijs Goldschmidt te zien krijgt. Alle brieven achter elkaar lezen is dan ook niet aan te raden, een kaleidoscoop maakt op een gegeven moment ook draaierig. Maar verleidelijk is het wel om steeds weer even door de bundel te bladeren en aangenaam verrast te worden door de veelzijdigheid en enorme kennis van Goldschmidt”.

Arjen van Meijgaard

About the author

Tijs Goldschmidt is een Nederlandse schrijver en evolutiebioloog. Goldschmidt studeerde biologie in Amsterdam en Leiden, hij woonde van 1981 tot 1986 in Tanzania, waar hij cichliden in het Victoriameer bestudeerde als onderzoeker van de Universiteit Leiden. Hij schreef er een proefschrift over en publiceerde het boek ‘Darwins hofvijver’, waarin hij het wetenschappelijke met het persoonlijke verweeft.